Kırsal ve kentsel peyzaj sistemlerinin araştırılması ve bu sistemler üzerinde meydana gelen kentleşme, tarımsal yayılım, kıyı erozyonu, ormansızlaşma gibi değişim süreçlerinin izlenmesi, etkili kaynak planlaması ve yönetimi için kritik öneme sahiptir. 2016 yılında ilk defa düzenlenen ve birlikte dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz Peyzaj Analizi Çalıştayında TÜBİTAK tarafından desteklenen 121O406 Kodlu “Kuzey Ege Kıyıları Görünürlük Atlası: Açık Deniz (off-shore) Rüzgâr Türbinlerinin Çevresel Fizibilitesi ve Kıyısal Gelişim için Jeo-yersel bir Planlama Aracı” başlıklı projenin sonuçları aktarılacak; deniz alanlarında planlanacak rüzgâr türbinlerinin potansiyel görünürlüğüne ait bilgilerin karadaki gelişim planlaması açısından kullanımına ilişkin konular değerlendirilecektir.
Projede kapsamında ülkemizin en yüksek açık deniz (off-shore) rüzgâr enerjisi potansiyeline sahip Kuzey Ege deniz alanlarında rüzgâr enerjisi üretiminin planlanması süreçlerinde, çevresel fizibilite açısından gerekli olan güncel ve geleceğe dönük jeo-yersel görünürlük bilgisi “Görünürlük Atlası” yardımı ile sağlanmıştır. Bu kapsamda, kıyıda belirlenen odak alanların (Seferihisar, Çeşme, Foça, Aliağa, Çandarlı Körfezi, Edremit körfezi, Gökçeada, Bozcaada, Saros Körfezi) yerleşim ve turizm gelişimleri için geleceğe dönük gelişme projeksiyonları oluşturulmuştur. “Görünürlük Atlası”, hem deniz alanlarının mekânsal planlaması (marine spatial planning) kapsamında açık deniz rüzgâr türbinleri için yer seçilmesi ve görsel etkilerinin en aza indirilmesine, hem de karasal kıyı alanlarının mekânsal planlanması için önemli bir enstrüman olarak sunulmuştur.
Projede geliştirilen yöntem ve yaklaşımların aktarılmasının yanı sıra, kırsal ve kentsel peyzajlar üzerindeki çalışmalardan elde edilmiş ve elde edilmekte olan bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını sağlayacak bir tartışma ve paylaşım ortamı yaratılması Çalıştayın bir diğer önemli amacıdır. Konu ile ilgili uzmanlardan, peyzaj mimarlığı ve ilgili disiplinlerdeki bilim insanlarına, lisans ve lisansüstü düzeylerdeki öğrencilere kadar farklı ilgi gruplarından katılımcıları beklediğimiz Çalıştaya katılımınız bizi onurlandıracaktır.
Saygılarımızla,
Prof. Dr. Hakan Alphan
Düzenleme Kurulu Başkanı